CONVERTOR RAPID

Foloseşte cursul BNR din 25.04.2024

EUR
RON

CALCULATOR TVA

Foloseşte rezultatul din conversia valutară

Afișează separator mii în rezultate ( , )
Afișează patru zecimale în rezultat

Citatul zilei

“One shouldn't be afraid to lose”

Oksana Baiul, Gold Medalist, Figure Skating

Despre cursul BNR

Cursul BNR este comunicat de către Banca Națională a României (BNR) în fiecare zi bancară, în jurul orei 13:00. Acest curs este valabil pentru ziua următoare, implicit pentru toate tranzacțiile ce urmează a fi făcute în ziua următoare. Sâmbăta, duminica și de sărbătorile legale nu este comunicat niciun curs, acestea fiind zile libere (zile nebancare sau zile nelucrătoare). În zilele nebancare BNR nu comunică cotații pentru ziua respectivă.

Alegerea cursului de schimb

Conform Articolului 290 din Codul Fiscal și normelor metodologice aferente, pentru operațiuni exprimate în valută (cum ar fi importul sau exportul de bunuri sau servicii, achizițiile de active fixe - echipamente, mașini sau proprietăți imobiliare - din altă țară), cursul de schimb valutar utilizat în scopuri fiscale este stabilit pe baza cursului comunicat de Banca Națională a României (BNR) în ziua precedentă. Acest curs este aplicabil pentru operațiunile ce se vor desfășura în ziua următoare, fiind un element esențial în determinarea bazei de impozitare pentru astfel de tranzacții.
Sursa: Codul Fiscal, Art. 290 - Cursul de schimb valutar (link) si normele metodologice (link)

Cursul de schimb valutar utilizat în cazul contractelor financiare sau în scopuri fiscale este ultimul curs de schimb comunicat de Banca Națională a României, si anume cursul BNR comunicat în ziua precedentă.

Prin ultimul curs de schimb comunicat de Banca Națională a României se înțelege cursul de schimb comunicat în ziua anterioară și care este valabil pentru operațiunile care se vor desfășura în ziua următoare.

În cazul în care o zi este declarată zi nelucrătoare, cursul de schimb valutar utilizat în scopuri fiscale este cel comunicat de Banca Națională a României în ziua anterioară zilei nelucrătoare.

Exemple de calcul

Cursul BNR valabil la data de 26 ianuarie 2024 este 1 EUR = 4.9765 RON, curs comunicat la data de 25 ianuarie 2024.

Cursul valutar BNR valabil pe 27 și 28 ianuarie 2024 (sâmbătă și duminică) este cel comunicat în data de 26 ianuarie 2024 (vineri), 1 EUR = 4.9763 RON.

Ziua de 24 ianuarie 2024 este sărbătoare legală. Drept urmare, cursul comunicat in ziua precedentă (pe 23 ianuarie 2024) este valabil atât în ziua de 24 ianuarie cât și în ziua de 25 ianuarie 2024.


Informațiile de mai sus reflectă modul în care site-ul CursBnr.ro oferă cotațiile zilnice.

Începând cu data de 12 noiembrie 2007, în lista valutelor de pe CursBnr.ro a fost inclus și cursul indicativ al rublei rusești (RUB).

Începând cu data de 3 decembrie 2007, în lista valutelor de pe CursBnr.ro au fost incluse și cursurile indicative ale coroanei slovace (SKK) și ale levei bulgărești (BGN).

Termeni și condiții

Ultimele știri Bank News

  • 15.04.2024 | Finante-Banci

    Revolut depășește 2 milioane de clienți ai aplicației Revolut <18

    Revolut a atins un nou prag important în evoluția sa - peste 2 milioane de utilizatori ai aplicației Revolut <18, destinată copiilor și adolescenților cu vârste între 6 și 17 ani. Această creștere spectaculoasă a numărului de utilizatori sub 18 ani marchează un succes semnificativ pentru platformă, evidențiind cererea și importanța educației financiare în rândul tinerelor generații.

  • 09.04.2024 | Economie

    Studiu Deloitte: Majoritatea liderilor de business din Romania considera ca PNRR va contribui la competitivitatea economiei locale in urmatorii cinci an

    Studiul realizat de Deloitte în 9 state membre UE, inclusiv România, arată că trei sferturi dintre liderii de afaceri din țară (75%) cred că reformele și investițiile efectuate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) vor stimula competitivitatea economiei locale în următorii cinci ani. Aceste reforme sunt percepute ca fiind esențiale pentru ajutarea afacerilor locale să treacă la modele operaționale mai eficiente și mai durabile.

  • 09.04.2024 | Economie

    Cum vor ajuta soluțiile AI în procesele de optimizare fiscală ale companiilor?

    Utilizarea soluțiilor de inteligență artificială (AI) în procesele de optimizare fiscală este privită cu un amestec de entuziasm și prudență, având în vedere atât beneficiile, cât și riscurile implicate. În acest context, conectarea strategiei fiscale a unei companii cu strategia sa de afaceri devine esențială pentru decizia de implementare a soluțiilor AI.

  • 03.04.2024 | Economie

    Studiu Deloitte: Tranzitia catre economia circulara a incetinit la nivel global in 2023

    Tranziția către economia circulară a înregistrat o încetinire globală în 2023, conform studiului "Circularity Gap 2024" realizat de Deloitte și Circle Economy Foundation. Acest fenomen este atribuit în principal prevalenței utilizării materiilor prime virgine în economii și scăderii constante a proporției materiilor secundare reutilizate, care a scăzut de la 9,1% în 2018 la 7,2% în 2023.